Καλέστε μας:+30 2310905453
Instaappointment Image

5 σημεία του Αυτοκινήτου που καταπονούν οι λακκούβες

Home  /  Γνωρίζεις Ότι;  /  5 σημεία του Αυτοκινήτου που καταπονούν οι λακκούβες

5 σημεία του Αυτοκινήτου που καταπονούν οι λακκούβες

5 σημεία του Αυτοκινήτου που καταπονούν οι λακκούβεςΜπορεί να συναντήσετε δεκάδες λακκούβες στην καθημερινή σας μετακίνηση…  και μπορούν να αποφευχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως θα τύχει να χτυπήσετε σε μια τελικά, η οποία μπορεί να βλάψει σοβαρά το αυτοκίνητό σας. Για να μάθουμε λοιπόν ποια είναι τα 5 σημεία του Αυτοκινήτου που καταπονούν οι λακκούβες.

 

5 σημεία του Αυτοκινήτου που καταπονούν οι λακκούβεςΠΡΩΤΑ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ Πώς σχηματίζονται ΟΙ λακκούβες

Οι λακκούβες είναι οδικές ατέλειες που συμβαίνουν όταν το έδαφος συμπιεσμένο κάτω από το οδόστρωμα εξασθενεί ή μετατοπίζεται . Οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα πιθανό να σχηματίσουν λακκούβες τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, όταν πάγος και τρεχούμενα νερά διαταράσσουν τα στρώματα βάσης κάτω από την άσφαλτο. Καθώς τα αυτοκίνητα κινούνται πάνω από αυτά τα αδύνατα σημεία, η άσφαλτος παραμορφώνεται, παρουσιάζει ρωγμές που στο τέλος δημιουργούν μια τρύπα στην επιφάνεια του δρόμου. Οι λακκούβες ξεκινούν μικρές, αλλά αυξάνονται, ενδεχομένως να γίνουν βαθιές ή αρκετά μεγάλες και να δημιουργήσουν  ζημιά σε ένα αυτοκίνητο .

 

Πώς οι ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ επηρεάζουν τους οδηγούς

Οι λακκούβες είναι γνώστες για την καταστροφή των αυτοκινήτων: οι Αμερικανοί οδηγοί πληρώνουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια , ή ένα μέσο κόστος των 300 δολαρίων ο καθένας, ετησίως για να διορθώσουν τις ζημιές που προκαλούνται στα αυτοκίνητα τους από τις λακκούβες. Ακόμη χειρότερα και στη χώρα μας, πολλοί οδηγοί συναντούν προβλήματα κάθε χρόνο, καθιστώντας τις επισκευές που σχετίζονται με τις λακκούβες μια σχεδόν ετήσια αναγκαιότητα.

 

“Το να αισθάνεσαι το κτύπημα στη λακκούβα  είναι η ανησυχία να αντιμετωπίσεις μια ακριβή επισκευή. “

 

TA 5 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΚΚΟΥΒEΣ

Εάν χτυπήσετε ή περάσετε μέσα από μια λακκούβα, ελέγξτε αυτές τις παρακάτω περιοχές για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει προκληθεί ζημία:

 

Ελαστικά : Τα ελαστικά είναι το μοναδικό κομμάτι του αυτοκινήτου σας που αγγίζει το δρόμο, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ευαίσθητα σε ζημιές από τις λακκούβες όπως εξογκώματα πλευρικού τοιχώματος, διαχωρισμό πέλματος. Αυτά μπορεί να συμβούν επειδή οι λακκούβες έχουν συχνά μια σκληρή άκρη που συμπιέζει το ελαστικό από τον τροχό κατά την κρούση, κόβοντας το λάστιχο ή κόβοντας τις ζώνες που συγκρατούν ένα ελαστικό μαζί.  Τα αυτοκίνητα με ελαστικά χαμηλών προδιαγραφών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ζημιές από τις λακκούβες.

 

Τροχοί :  Οι λακκούβες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές στρεβλώσεις ή ρωγμές στους τροχούς ή τις ζάντες. Οι τραχιές γωνίες που υπάρχουν λακκούβες εφαρμόζουν δύναμη πρόσκρουσης στους τροχούς με τρόπους που δεν σχεδιάστηκαν να αντέχουν. Ένας στραβωμένος τροχός ή ζάντα δεν κυλάει ομαλά και μπορεί να μην μπορεί να σχηματίζει και αεροστεγή σφράγιση με το ελαστικό. Καθαρίστε καλά τους τροχούς και επιθεωρήστε για ρωγμές και στρεβλώσεις. Κάποιες ζημιές μπορεί να επισκευαστούν, αλλά οι σπασμένοι ή ραγισμένοι τροχοί πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.

 

Αναρτήσεις : Η ανάρτηση αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί για να απορροφά τους κραδασμούς και να προσφέρει μια ομαλή κίνηση, αλλά υπάρχει ένα όριο στις πόσες πιέσεις μπορεί να αντέξει. Η πτώση σε λακκούβες μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα στην ανάρτηση, συμπεριλαμβανομένης της κακής ευθυγράμμισης, των σπασμένων αρθρώσεων και των κατεστραμμένων αντηρίδων.  Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες δονήσεις και ήχους, αστάθεια στο τιμόνι, κακή ποιότητα οδήγησης, ή το όχημα σας να κλίνει προς τη μία πλευρά πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε ένα συνεργείο. Μπορεί να είναι δύσκολη η σωστή διάγνωση της βλάβης, οπότε είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν έμπειρο μηχανικό για να επιθεωρήσει ολόκληρο το σύστημα ανάρτησης εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

 

5 σημεία του Αυτοκινήτου που καταπονούν οι λακκούβες

Εξάτμιση : Καθώς οι σωλήνες καυσαερίων τρέχουν κατά μήκος  ενός αυτοκινήτου, είναι ένας τέλειος στόχος για λακκούβες που κρύβονται στο δρόμο. Οι βαθιές λακκούβες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και ενδεχομένως να τρυπήσουν ή να σπάσουν μια από τους σωλήνες εξάτμισης, τον σιγαστήρα ή τον καταλύτη εάν το κάτω μέρος του οχήματος σας ακουμπήσει στο οδόστρωμα . Μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια ισχύος ή δυσάρεστους θορύβους εάν υπάρχει τρύπα ή σπάσιμο στο σύστημα εξάτμισης, αλλά ίσως χειρότερο είναι το γεγονός ότι το αυτοκίνητό σας θα εκτοξεύσει επιβλαβή ρύπανση χωρίς έλεγχο. Επιπλέον, ένας διαρρηγμένος σωλήνας μπορεί να αφήσει καυσαέρια στην καμπίνα , δημιουργώντας έναν πιθανώς σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας.

 

Σώμα : Σε γενικές γραμμές, όσο χαμηλότερο είναι το αυτοκίνητο στο έδαφος, τόσο καλύτερα το χειρίζεστε, αλλά τα αυτοκίνητα που η επιδίωξη τους είναι η αγωνιστική συμπεριφορά είναι πιθανότερο να υποστούν ζημιές από τις λακκούβες. Εκτός από τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι λακκούβες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε προφυλακτήρες ή στα πλευρικά σπόιλερ. Εάν οδηγείτε ένα χαμηλό, σπορ αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε το για να ελιχθείτε με ασφάλεια γύρω από κάθε λακκούβα που βλέπετε!

 

Παρμπρίζ : Σε αρκετούς οδηγούς έχει τύχει μετά από χτύπημα σε λακκούβα να προκληθεί ράγισμα στο παρμπρίζ. Αυτό γίνεται γιατί: 1.  προϋπήρχε μικρό κτύπημα στο παρμπρίζ και με τον κραδασμό άνοιξε 2. προκλήθηκε σημαντική ταλάντωση στο σώμα του οχήματος και το παρμπρίζ ή συμπιεστικέ σε κάποια άκρη του ή ήρθε σε άμεση επαφή με το σώμα του οχήματος.

episkeuh

 

Σε τέτοια περίπτωση αντικαταστήστε άμεσα το εμπρόσθιο παρμπρίζ σε εξειδικευμένο συνεργείο όπως και το δικό μας. Επίσης προσπαθήστε να ελέγχετε το παρμπρίζ συχνά για τυχόν μικρά κτυπήματά ή ραγίσματα ώστε να προλάβουμε να τα επισκευάσουμε πριν γίνου ρωγμή.

 

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες λακκούβες δεν είναι πάντα μεγάλες ή αρκετά βαθιές ώστε να αποτελούν απειλή για το αυτοκίνητό σας. Με σωστά φουσκωμένα ελαστικά και ευθυγραμμισμένη ανάρτηση, πιθανότατα θα κυλήσετε ομαλά μέσα από αυτές. Ωστόσο, καθώς οι εποχές αλλάζουν και οι λακκούβες αναπτύσσονται, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να τις αποφύγετε όσο καλύτερα μπορείτε.  Εάν δεν το κάνετε, σας περιμένουν δαπανηρές επισκευές και αντικαταστάσεις.

 

Καλό είναι όταν βλέπουμε κάποια μεγάλη και επικίνδυνη λακκούβα να ενημερώνουμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές για την άμεση επισκευή της ή σήμανση της ώστε ν΄ αποφευχθούν ατυχήματα. 

 

Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει σε αργή κίνηση πώς καταπονείται το αυτοκίνητο από τις λακκούβες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.